Sajtóinformáció.huA banán méltánytalansággal kikövezett útja az európai fogyasztókig


Megjelent a Make Fruit Fair, azaz Méltányos gyümölcsöt! kampány legújabb jelentése, amely azt elemzi, hogy az európai szupermarketláncok növekvő piaci koncentrációja, és az ehhez köthető tisztségtelen kereskedelmi gyakorlatok (Unfair Trading Practices, UTP), hogyan hatnak a banánt termelő kisgazdaságokra és az ültevényeken dolgozókra. Méltányos gyümölcsöt! kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs Európában. Magyarországon az alma után a banánt választják legszívesebben a gyümölcsfogyasztók, amely nyugat-európai országokon keresztül fejlődő országokból, leginkább Ecuadorból, Kamerunból, Kolumbiából és az Elefántcsont partról érkezik hazánkba.  

A brit Banana Link és a nemzetközi hátterű Fair Trade Advocacy Office (FTAO) november 10-én megjelent jelentése, melynek címe “Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices”, rámutat arra, hogy a fejlődő országokban banánt termelő kisebb gazdálkodók és munkásaik a szegénységi küszöb környékén lévő béren tengődnek és félelemben élnek, egészségüket folyamatosan károsítják a különböző agrárvegyszerek. A beszámoló kiemeli, hogy a szupermarketek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatai hátráltatják e helyzet javítását. 

A banán ellátási lánca a globális kereskedelem igazságtalanságainak szemléletes példája. „A banánon képződő profit 40%-át a kereskedő rakja zsebre, amíg a munkásoknak körülbelül 0,7-1%-nyi rész jut. Ez épphogy elég a dolgozók és családjaik szükségleteinek kielégítésére. A kifizetett bérek nem elegendőek a munkások létfenntartási költségeinek fedezésére, munkájuk pedig biztosan nem nevezhető a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerinti tisztességes munkának. – állítja Iris Munguia, a COLSIBA (Latin-Amerikai Banán- és Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetsége) hálózat koordinátora. 

„A banán ellátási láncban tapasztalható kiegyensúlyozatlan erőviszonyok és a tisztességtelen forgalmazói magatartás számos komoly társadalmi és környezeti probléma kialakulásához és növekedéséhez járul hozzá a termelő országokban, úgy mint az alapvető emberi jogok lábbal tiprása, a nők hátrányos megkülönböztetése, az extrém hosszú munkaidő vagy a létfenntartást épphogy biztosító bérezés” – emeli ki a kutatás eredményeit Jacqui Mackay, a Bananlink nevű szervezet munkatársa, a Méltányos gyümölcsöt! kampány brit koordinátora. 

Az Európai Bizottság az elmúlt években többször elismerte, hogy a tisztességtelen forgalmazói magatartás (UTP) létező és fontos probléma. Az idei év végén pedig minden valószínűség szerint döntés születik arról, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályozásra van-e szükség európai szinten. Magyarország a téma szabályozásában jelenleg a többi tagország előtt jár.

„Hatvanezernél is több európai fejezte ki szolidaritását a gyümölcs-termelőkkel, köztük közel 1200 magyar. Ők egy pán-eruópai petíció keretében arra kérték Elżbieta Bieńkowskát, az Európai Unió belső piacért felelős biztosát, tegyen lépéseket azért, hogy az EU szigorú és hathatós szabályokat hozzon a tisztességtelen forgalmazói magatartás visszaszorítására. A téma fontos az állampolgárok számára – ezt az EU-nak el kell ismernie” – emelte ki Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek. Ezt tehetik úgy, hogy a méltányos kereskedelemből származó gyümölcsöket választják, vagy úgy is, hogy aktív állampolgárként kérik a döntéshozókat a méltó termelési körülmények megteremtésére.

A jelentés elkészültéhez a banánüzlet 60 szereplőjével beszéltek a szerzők több Latin-Amerikai országban, illetve terepi tanulmányokat folytattak Costa Ricában 2015-ben. A dokumentum, amellett, hogy bemutatja az európai piaci erőviszonyokat és a tisztességtelen forgalmazói magatartás legfontosabb eseteit, kitér a következő fogyasztó országokba irányuló banán ellátási láncokban tapasztalható jelenségekre: Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Málta, Olaszország, Portugália és Románia. 


A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair) kampány egy európai központú nemzetközi együttműködés, melynek 19 tagja van, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról, illetve a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampányt az Oxfam Németország koordinálja.

  • A Méltányos gyümölcsöt! kampány keretében készült “Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices” jelentés rámutat arra, hogy az európai gyümölcskereskedők milyen, sokszor unfair, módszerekkel helyezik nyomás alá a termelőket és munkásaikat az alacsony felvásárlási ár elérése érdekében. A kutatás kitér a tisztességtelen forgalmazói magatartás eseteire az európai felvásárlók és a termelő országokban lévő exportőrök között, valamint mindennek hatásaira a termelőkre, a munkásokra és a fogyasztókra. A jelentés letölthető innen: http://www.makefruitfair.org/wp-content/uploads/2015/11/banana_value_chain_research_FINAL_WEB.pdf
  • Banana splits: Bananas, supermarkets, and a tale of Unfair Trading Practices” címmel elérhető egy, a média számára készült angol nyelvű összefoglaló itt: www.makefruitfair.org/wp-content/uploads/2015/11/banana_splits_media_briefing_FINAL_WEB.pdf
  • A tisztességtelen forgalmazói magatartás koncepcióját, a fogyasztókra, a beszállítókra, valamint a környezetre gyakorolt hátrányos hatását összefoglaló anyag megtalálható magyar nyelven itt: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/akcio-ara
  • A tisztességtelen forgalmazói magatartásról, ennek európai szintű közpolitikai jelentőségéről, valamint a civilszervezetek megoldási javaslatairól készült angol nyelvű összefoglaló elérhető itt: www.fairtrade-advocacy.org/power
  • Felhasználható fotóanyagok a Costa Rica-i banán- és ananásztermesztésről elérhetők itt: www.flickr.com/photos/bananalink/albums/72157658379715533. A fotókat a Feedback (http://feedbackglobal.org/) nevű szervezet készítette, amelyik a témában terepi kutatásokat folyatott Costa Ricán. A fotók szabadon felhasználhatók, kérjük, hogy a szerzői jogok tulajdonosaként a Feedback-et tüntessék fel.
  • November 10-én 11:00 órakor A Méltányos gyümölcsöt! nemzetközi petíció aláírásainak átadása történik Brüsszelben. A petíció keretében 60 000-nél több aláírás gyűlt össze szerte Európából, amelyben a fogyasztók és az állampolgárok arra kérik az Európai Bizottságot, hogy foglakozzon a tisztességtelen forgalmazói magatartás hatásaival, amelyek súlyosan érintik a fejlődő országokban a termelőket és munkásaikat.  Helyszín: Berlaymont building, Wetstraat / Rue de la Loi 200, 1000 Brussels.

Nyilatkozók:
Gulyás Emese, TUDATOS VÁSÁRLÓK EGYESÜLETE, Mob: (+36) 30 20 19 318, emese@tve.huwww.tudatosvasarlo.huwww.facebook.com/tudatosvasarlokegyesulete

Sergi Corbalán, Executive Director, Fair Trade Advocacy Office, Brussels, Belgium, corbalan@fairtrade-advocacy.org+32 (0) 2 543 19 23

Jacqui Mackay, National Co-ordinator, Banana Link, United Kingdom, info@bananalink.org.uk+44 (0)1603 765670Média száma
1
Megtekintés
3056 / 74
Dátum
2015-11-10
Tartalom azonosító
10432
ED